Mindfulness te vegetarisch?!

Mindfulness te vegetarisch?!

“I don’t like the term Mindfulness, it’s way too vegetarian!” Zegt Ruby Wax over de term Mindfulness tijdens een lezing in de Westerkerk van de School of Life. Tja, misschien een beetje wel ja…

Ja… waar staat “Mindfulness” nou eigenlijk voor? “Noticing your thoughts and feelings without kicking your ass”, volgens Ruby. Het is in ieder geval een trendy woord waar een zweem van positiviteit omheen hangt, onterecht, want Mindfulness kan best pittig zijn.

Ruby Wax interviewde als comédienne veel beroemdheden op controversiële wijze, ze kreeg een depressie en ging psychologie studeren aan Oxford met als doel: een Master in Mindfulness. Ze schreef twee boeken over Mindfulness en over haar laatste boek, Frazzled, kwam ze vertellen. Mindfulness bleek voor haar de manier te zijn om met haar depressie om te gaan. Niet dat Mindfulness er voor zorgt dat je depressie als sneeuw voor de zon verdwijnt (sterker nog: ze kreeg opnieuw een depressie tijdens het schrijven van haar boek) Maar door Mindfulness beoefening kon ze haar eigen gedachtes meer observeren en de eerste signalen herkennen.

Ik hoor vaak dat mensen Mindfulness associëren met de Happinez, een “Mindstyle” magazine, met mooie foto’s, pastelkleurtjes en knappe mensen met een salade. Voor een ‘happy’ leven met verhalen over hoe je na diepe dalen hoge pieken kan bereiken. Maar wat blijkt? Als je bij jezelf naar binnen kijkt, is het helemaal niet zo mooi als in de Happinez!

We zijn vaak erg streng voor onszelf en wanneer we hier bewust aandacht aan besteden kan dat heel erg confronterend zijn. En laat Mindfulness nou juist ook gaan over datgene wat je misschien liever niet ervaart. Dus niks geen kleermakerszit met witte kleding op een mooie locatie. Ik weet niet hoor, maar ik draag geen wit en vlieg ook niet naar de mooiste stranden voor mijn meditatie. De realiteit is dat ik meestal mediteer tussen mijn rommel met een afwas die nog steeds gedaan moet worden op de achtergrond.

En dat kan Mindfulness beoefening dus bieden: opmerken en toelaten. Ook als het misschien niet prettig is om die beerput open te trekken. Maar je moet er dus wel voor trainen:

“You have to do it, that’s the bitch of life. You don’t get a sixpack without the training!” Aldus Ruby.

Train jouw mentale sixpack

Mediteren kun je leren

Bekijk de video of beluister het als podcast en ontdek wat meditatie is en wat het je kan bieden.

Oh en volg mij vooral op youtube of als podcast.

 

Delen

Andere artikelen

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag

Mediteren kun je leren

Check in bij jezelf

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag