Eerste hulp bij emoties!

Emoties

Het is lastig om vriendelijk te blijven wanneer de hele wereld tegen jou lijkt te zijn, of wanneer de wereld een donkere plek (b)lijkt te zijn.

Bijvoorbeeld op een dag…. Je staat op, laat de koffiepot vallen, je kat draait de hele tijd rondjes om je heen en miauwt je de oren van je hoofd, je hebt een belangrijke afspraak en vervolgens sta je vast in de file. Dan snijdt ook nog iemand je af en voegt in. Hoe durft die *^%$#$%^&* dat te doen! Je schreeuwt van binnen: Zie je niet dat ik haast heb? En dat ik al een hele dag voor mijn kiezen heb gehad en ik ook nog eens te laat kom?

Nee. Dat ziet die ander niet. Misschien als hij goed kijkt wel, dan is het van je gezicht af te lezen dat je niet blij bent. Maar waarschijnlijk is degene ook net zo bezig met zichzelf als jij op dat moment.

Wanneer emoties het overnemen en je de opeenstapeling van de ochtend als een grote aanval ziet op jouw persoonlijk, dan is de dag ook niet meer goed te krijgen. Oh en natuurlijk komt er vandaag ook nog een tegenvaller langs of slecht nieuws en dan is het helemaal compleet!

Misschien denk je dat je nog redelijk functioneert op zo’n moment, maar het tegendeel is waar. Je bent allang gekaapt door je amygdala. En wat is dat? De amygdala is een plek in je brein wat emoties regelt en deze kan flink afvuren dat het allemaal goed mis is, er is alarm, paniek! Het regelt vervolgens alles vanaf daar en is evolutionair gezien ook veel en veel ouder dan ons rationele brein. Dus geen heldere gedachte die daar tussen kan komen wanneer de amygdala alles overneemt.

Het goede nieuws? Je kunt deze kaping van jouw brein beïnvloeden. Het hoeft niet eeuwig te duren. Jouw brein wil simpelweg ook een signaal dat er geen daadwerkelijk gevaar is op zo’n moment, daarvoor moet je wel eerst doorhebben dat je gekaapt bent. Dus wat moet je dan doen om niet weg te zakken en de ‘kaping’ jouw hele dag te laten overnemen?

Wellicht dat de volgende tips je kunnen helpen:

  • De ademhaling gaat je helpen hierbij. Neem een aantal keer diep adem en wees je bewust van de emoties die je overstelpen. Door dieper te ademen geef jij jouw lichaam een signaal dat het ok is en er geen acuut gevaar is. Hierdoor neemt jouw ‘oerbrein’ een stapje terug en kan je weer rationeel nadenken.
  • Wees vriendelijk voor jezelf. Je mag best erkennen dat je het lastig hebt en dat je opmerkt dat er veel emoties zijn. Soms gebeurd dit, het is aan jou om je er niet door te laten meeslepen en dat begint toch echt bij erkennen en jezelf vriendelijk benaderen, je hebt het al lastig genoeg!
  • Wees vriendelijk voor anderen. Zij kunnen niet weten hoe het met je is en wat je allemaal mee hebt gemaakt, zij zien alleen jouw reactie. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal en is met zichzelf bezig. Verwacht geen wonderen en empathie van de ander wanneer jij uit je slof schiet. Het kan helpen om uit te leggen dat je van streek bent, of je laat het rusten en geeft de ander niet de schuld.
  • Tot slot: Je kunt eindeloos opnieuw beginnen vandaag. Ook al lijkt dit niet zo en komt het als onmogelijk over, je kunt elk moment weer opnieuw besluiten om je niet op de nek te laten zitten door de gebeurtenissen, of sterker nog, geen oorzaak-gevolg te trekken tussen alles wat er is gebeurd en hoe jij je nu voelt.

Over stress gesproken….

Hoeveel Tijgers ontmoet jij per dag?

Deze video gaat dieper in op jouw stress systeem en wat tijgers daar mee te maken hebben.

Leuk als je mij ook volgt op youtube!

Delen

Andere artikelen

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag

Mediteren kun je leren

Check in bij jezelf

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag