Hoort stress bij het leven?

stress

“Zeg, jij bent toch Mindfulnesstrainer? Moet je dan niet wat meer Mindful zijn”?

Vraagt een vriend aan mij als ik mij druk maak of alles nog wel goed komt in mijn leven. De boodschappen die nog gedaan moeten worden, de rekeningen, die vriendin bellen die ik al veel te lang niet gezien heb, oh, en die collega dat nog even doorgeven. Kortom gedachtes gedachtes gedachtes! Zuchtend kijk ik hem aan…“Ja misschien wel ja, maar misschien ook wel niet…” Ik heb niet het streven om een verlicht persoon te worden die zich nooit meer druk maakt. Het zou leuk zijn hoor, maar voor nu heb ik het druk zat!

de grote vraag is dan ook: Is een leven zonder stress haalbaar?

Want stress is ook datgene waardoor je opstaat in de morgen, stress is ook de reden die je op de been houdt wanneer je kinderen van alles en nog wat willen en jij er elke keer weer voor ze moet zijn. Stress geeft ons een drive om meer te willen bereiken, om innovatief te zijn, om vooruit te gaan!

Meer en meer willen we rust en als we geen rust hebben dan is het goed mis! Ik ken het maar al te goed, die mallemolen van rust zoeken en elke keer weer mijzelf op de kop tikken dat het weer niet is gelukt. Kortom dikke stress om rust te krijgen, omgekeerde wereld he?

Dus wat als stress een gegeven is en het bij het leven hoort? Je het nodig hebt.. Hoe kun je dan stress meer gaan inzetten als iets dat voor je werkt, in plaats van tegen je?

Soms vlieg ik alle kanten op. Als het dan lukt uit die mallemolen te stappen, ben ik even onrustig, reageer ik automatisch. Maar dan ineens dat ene moment dat ik mij besef: Het heeft geen zin om zo na te denken! Dat weet ik en dat heb ik geleerd onderhand. En dus besluit ik maar zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij het moment.

Dat is waar Mindfulness van pas komt; het fijne niet perse willen behouden en het onprettige niet koste wat het kost de deur uit willen werken. Opmerken, keuze maken en weer verder gaan met een hoofd vol gedachten. Ik heb de keuze om naar ze te luisteren of niet 🙂 Oftewel je hebt invloed.

een paar tips:

  1. Ontdek je stress momenten en wees nieuwsgierig wat je opvalt wanneer je er middenin zit.

  2. Kun je misschien iets anders doen? Of is het gewoon wat het is?

  3. Als je een moment rust wil, kan dat dan ook nu? Gewoon een paar ademhalingen lang?

  4. Doe dat vaker per dag! En je creëert je eigen momenten van rust.

  5. Houd het simpel, dat werk meestal het beste.

Je lichaam is altijd in het hier & nu

Daarom is Mindful bewegen een hele andere ervaring. bewegen met aandacht, zonder oordeel.

Probeer het zelf met deze video.

Oh en leuk als je mij volgt op Youtube!

Delen

Andere artikelen

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag

Mediteren kun je leren

Check in bij jezelf

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag