Een nieuw jaar, dezelfde jij!

Zo! De feestdagen zijn voorbij en de goede voornemens vliegen ons om de oren! Misschien sta je al druk te zwoegen in de sportschool… Of heb je jezelf voorgenomen beter voor jezelf te zorgen en meer rust te nemen dit jaar.

Goede voornemens, we willen van alles in het nieuwe jaar en vaak stranden ze al in de tweede week van januari met de conclusie dat er niks is veranderd… Een nieuw jaar en nog steeds dezelfde jij!

Maar dat was niet de bedoeling?

En dus… Stop met goede voornemens en ga voor meer stilte en minder ‘willen’! Want, zo weet ik onderhand uit ervaring, alleen dan komen de mooiste dingen tot ontplooiing.

Als er iemand is die vaak van alles wil en ook van alles moet, dan ben ik dat wel. Ik heb dat aan den lijve mogen ervaren met een burn-out en een lichaam dat niet meer wilde. Gelukkig kun je van deze ervaringen veel leren en dus heb ik mijzelf aangeleerd om regelmatig niets te doen en de stilte op te zoeken. Dit doe ik door middel van b.v. meditatie, een dagje lanterfanten (ookal staat er van alles op mijn ‘to do’ lijst), een wandeling maken in het bos en regelmatig te gaan zitten met een kop thee en toe te laten hoeveel neigingen ik ervaar om ‘iets’ te gaan doen.

Makkelijk is dat niet, waardevol is het zeker!

Wist je dat dit de beste tijd van het jaar is om ‘niets’  te doen? De natuur vetraagd in de winter, eigenlijk komt alles tot stilstand. De sapstromen in de bomen vertragen, er groeit niets meer en ogenschijnlijk gebeurt er helemaal niets. Zo bereidt de natuur zich voor op de lente; zo min mogelijk activiteit, waardoor alle kracht gespaard wordt voor de lente om tot leven te komen en te bloeien. Neem een voorbeeld aan de natuur, want dit kun jij dus ook!

Wij leven helaas allang niet echt meer met de seizoenen (hier een blog van mij over organisaties en seizoenen) en vergeten daardoor ook wel eens dat ook wij onderdeel zijn van de natuur en baat kunnen hebben bij verstilling. Door niet al je plannen en voornemens in actie te brengen, maar juist de intentie te hebben, zonder hard te werken gebeurt er meer!

Waarom zou je dit niet willen? 

Omdat niets doen en de stilte opzoeken veel hectiek en onrust op kan leveren. Wanneer je jezelf toestaat om te luisteren, hoor je beter wat er allemaal gaande is en vaak is dit best hectisch en turbulent. Meestal hebben we de neiging om dat weer te sussen met hard werken, maar wat als je gaat luisteren? Wanneer je luistert, hoor je beter wat je nodig hebt en dat is misschien wel iets anders dan wat je had ‘gedacht’…..

Dus gooi je goede voornemens overboord en laat stilte en rust toe, om van daaruit mooie plannen te laten opborrelen voor een nieuw en veelbelovend jaar. Ik wens dat al je dromen stap voor stap tot uiting komen!

P.s.: De ultieme oefening voor meer stilte en rust kun je hier downloaden.

Add A Comment