Oefening: Leef naar je waarden

Doe het zelf oefening!

Leef jij naar jouw waarden?

Met deze oefening gaan we niet in op wat jij allemaal wilt bereiken in jouw leven. We gaan veel meer in op wie je wilt ZIJN in jouw leven en hoe dat er uit ziet.

Want hoe vaak word jij overspoelt door TO DO lijsten? In mijn coachpraktijk is dit een veel gehoorde klacht, ik leef naar mijn agenda en heb geen tijd voor mijzelf!

En dat is jammer, zo jagen wij onszelf door het leven heen, zonder echt te genieten van moment tot moment. Met deze oefening krijg je veel inzicht. Het was voor mij echt een eye opener toen ik hem deed.

Ik weet nog waar ik zat op dat moment 

Hoe ik mij voelde

Hoe ik alles krampachtig probeerde te beheersen in mijn leven

En hoe teleurgesteld ik was in mijzelf!

En dat was nog niet alles:

Ik was gewoonweg TE gestressed

Wilde TE veel bereiken in het leven

En was te versnipperd qua aandacht

Ik las een boek op dat moment op een terras ergens in Limburg. Ik was er een weekend tussenuit en nam de tijd voor deze oefening. En ik schrok!

Want de waarden die ik toen koos waren helemaal niet in overeenstemming met mijn situatie op dat moment…

Toen ik de waarden uitkoos die ik belangrijk vond veranderde niet direct mijn hele leven, maar wel het inzicht en de intentie om deze meer aandacht te gaan geven. Dit zorgde voor een andere kijk op hoe ik dingen aanpakte en uiteindelijk na veel oefenen, hulp vragen en keuzes maken leef ik naar mijn waarden.

De oefening:

Lees de waarden door onderaan deze blog en kies er 3. Niet meer, niet minder. Denk niet te veel na, gewoon doen en kiezen. Ik weet nog dat een cliënt zei: “Ik vind ze allemaal belangrijk, dus ik kan niet kiezen”. Ja natuurlijk zijn ze allemaal belangrijk! Maar welke 3 zijn op dit moment het allerbelangrijkst voor je? Welke trekken jouw aandacht?

En beantwoord dan de volgende vragen:

  • Hoeveel ruimte hebben deze waarden nu in je leven?
  • Wat moet je loslaten om meer ruimte te geven aan deze waarden?
  • Wat moet je juist doen om meer ruimte te geven aan deze waarden?

Succes en ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Wil je hier meer over weten of begeleiding bij?

Denk aan coaching

Of een training: Vriendelijk voor jezelf met compassie & Mindfulness

Neem contact met mij op Of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte! (Ik ga je niet heel vaak spammen hoor ;-))


De waarden op een rijtje:

 

Add A Comment