Hard gaan

Hoe hard ga jij?

Onlangs ben ik begonnen met hardlopen, maar op een hele andere manier dan dat ik ooit deed.

Ik ben behoorlijk blessure gevoelig, altijd al geweest. Ik ben best goed in sporten, maar moest altijd weer stoppen wegens blessures.

Ik zette ook altijd best veel kracht en inspanning achter alles wat ik deed en was veel moe. Heeeeel moe.

Nooit begrepen waarom en wat er nu mis was met mij.

NU weet ik dat wel.

Ik ben echt heel goed in hard werken, doorzetten en gaan! Maar mijn lichaam niet, die vond het als snel te veel, dus ging ik hard werken in mijzelf beter maken, mentaler sterker worden etc. En hierin ik ben niet de enige. Vermoeidheid en slaapproblemen komen veel voor. Blessures ook, of andere klachten zoals maag en darm klachten, hoofdpijn etc.

De mensen die ik tegenkom zijn echt super goed in wat ze doen, zijn heel goed in doorzetten, dingen bereiken, veel voor elkaar gekregen. Maar waar ze over het algemeen minder goed in zijn? Minder ‘doen’. Vervelen, omgaan met stille momenten, even niet presteren, niets bereiken, ambitie loslaten. De controle loslaten en luisteren naar het lichaam en daar naar handelen.

Vond ik ook eng hoor. Heel eng. Dit maakt bijvoorbeeld een burn-out zo waardevol, je gaat hard onderuit. Niet leuk, heel naar, maar uiteindelijk ook wel echt een “wakker wordt moment”. Dat dit niet is hoe je een leven lang willen doorbrengen en dat je nu echt moet veranderen.

Veel mensen ervaren ook teleurstelling en willen graag terug naar hoe het was voor de burn-out. Ik wilde dat ook, heel lang bestond er een Maria voor de burn-out en een Maria na de burn-out in mijn hoofd en beleving.

Maar nu ik wat jaren verder ben, wil ik daar nooit meer naar terug!

De maakbaarheid van ‘hard gaan’, de redeneringen kloppen niet! Vaak is er de stelling dat als je maar hard genoeg je best doet dat je dan iets bereikt. Als je in staat bent positief te denken en blijven, dan ga je het allemaal redden.

We zijn met zijn allen zo gestressed, dat we ook allemaal in deze stress redeneringen vast zitten.

Ik weet nu dat als ik hard ga, ik moet stoppen. Dat is mijn killer van een overlevingsmechanisme, soms super handig, maar over het algemeen put het mij uit. Ik kan echt heel goed uren achter elkaar doorgaan, maar de dagen er na niet. Ik heb geleerd juist minder te doen, minder druk en prestatie achter mijn handelingen te zetten.

Het resultaat? Minder moe, minder stress en veel meer plezier in mijn werk en de dingen die ik doe! Ik krijg juist meer uit handen…

Oja, Hard Lopen….. want ik wil meer conditie 🙂 Dus loop ik op een drafje, voel ik de ambitie en zwaai ik die lekker uit en volg mijn ademhaling. Het is geweldig om mijzelf dit te gunnen, dit lekker rustig aan doen en conditie opbouwen. Het bizarre? Ik wilde het, dat hardlopen, maar hield het niet vol, vond het stom, keek er tegen op en nu ik minder hard ga, kijk ik er naar uit, wil ik er meer van!

Wat kun jij met minder prestatiedrang doen? Welke ambitie mag jij loslaten? Wat zal er dan veranderen voor je?

Liefs,

Maria

P.s. Ben jij bij mijn gratis Doe minder, Leef meer Intensive? Klik HIER voor meer info en aanmelden

 

Add A Comment