Patronen doorbreken, hoe doe je dat?

Waarom is het zo lastig om oude patronen te doorbreken?

Er is een mooie metafoor waarin ik je graag mee neem….

Teken een cirkel in het water en het vervaagt snel

Teken een cirkel in het zand en de wind neemt de tijd om het weer te laten vervagen

Kerf een cirkel in steen en het duurt lang voordat de cirkel niet meer zichtbaar is

Zo gaat dat ook met patronen, iets wat je nu net leert is als water, snel weer weg. Maar iets waar je op traint kan uiteindelijk in steen gekerfd staan, oftewel je brein heeft dit pad gelegd en zal deze paden blijven nemen.

Dit kan uiteraard heel positief werken, maar wij kennen vaak de negatieve zijde van dit verhaal.

Stel je het volgende voor…. Wanneer jij als kind met jezelf hebt afgesproken dat je er alleen voor staat en dat je hard moet werken om iets te bereiken en je nu als volwassene dit nog steeds doet, dan is dit een patroon in steen gekerfd. Verwachten van jezelf dat dit in een keer opgelost is, is eigenlijk zinloos.Β 

Bovenstaand voorbeeld gebruik ik omdat ik dit zo vaak hoor van mensen met stress en burn-out klachten, dat ze eigenlijk niet beter weten dan hard werken, het alleen moeten doen, er continu voor anderen zijn, verantwoordelijkheid nemen.

Maar goed, het werkt ook de andere kant op, hoe meer jij jezelf traint om met meer aandacht te leven bijvoorbeeld, hoe beter je dit afgaat gedurende de tijd.

Vaak willen we te snel. Jezelf veranderen en niet/nooit meer in dezelfde patronen vallen. Daarom houden die goede voornemens om bijvoorbeeld veel te gaan sporten geen stand. Het moet te veel, te snel en met bewijs aan jezelf dat je dit kunt. Wat een druk! (klik hier voor een gratis ontspanningsoefening)

Ik merkte de laatste dagen een oud patroon van mij op. Een patroon van mij verschuilen en terugtrekken. De neiging kan dan zijn om dit te veroordelen, zo van; gaan we weer! Maar niets is minder waar, het is een patroon die ik mijn hele leven al heb, ergens in mijn kinderjaren vond ik dat ik er niet toe deed en schreeuwde het of van mij af, of ik trok mij terug in mijn eigen wereld.

Het opmerken is al het halve werk! Het enige wat ik dan kan doen is het observeren en niet meegaan in het patroon. Andere dingen kiezen, die ik later heb geleerd als antwoord op dit patroon. Mij weer openen, het delen met mijn omgeving en natuurlijk er mee zitten tijdens een meditatie en het volledig toelaten.

Vaak zijn onze patronen niet heel behulpzaam, het zijn overlevingsreacties. Of overtuigingen die we ons hele leven met ons meeslepen. Toen hielp het, maar nu echt niet meer.

Het begint misschien in onze jeugd, maar ook later kun je ze oppikken. In eerste instantie was het misschien een verdediging tegen een oordel van een ander, of angst voor verlating, of een afweermechanisme om even niet te voelen hoe pijn iets doet.

Nu belemmert het je om je eigen mooie leven te leiden en dingen te doen die goed zijn voor je.Β Dus wat nu te doen als je graag een andere levensstijl wilt, je beter voor jezelf wil leren zorgen?

4 tips die je op weg kunnen helpen met die ene stap nemen:

1) wees vriendelijk voor jezelf, je hoeft het niet direct heel goed te doen. Een intentie is het halve werk.

2) Ja hier komt ie; ga het doen! Ga spelen, ga vallen, ga opstaan en doe het. Leren en veranderen gaat niet zonder slag of stoot als je dit kunt toelaten dan helpt stap 1 je door dit proces heen.

3) Begin klein, heel klein, begin met een babystep. Wil je meer beweging? Ga dan eerst een blokje om lopen zonder verachtingen en doe dit met regelmaat.

4) Vraag hulp. Van iemand in je omgeving, iemand die je vertrouwt, of een coach, of ga een training doen. Je mag hier hulp bij vragen. Echt waar.

Succes en begin bij die rimpel in het water, ook dat is ok.

Patronen doorbreken doe je vooral ook met meditatie omdat je leert in te checken bij jezelf en te ontdekken wat je neigingen zijn. Vooral het patroon van maar doorgaan en je best doen is een patroon waar veel vrouwen stiekem instappen.

-> Met mijn gratis ontspanningsoefening kun je dat doorbreken. Klik hier en ervaar het zelf met deze oefening.

Add A Comment