Val jij ook steeds in deze valkuil met jouw partner?

Liefde….Dat is wel een dingetje…

De laatste tijd krijg ik veel vragen over liefdes relaties. Ik denk dat er liefde is in elke relatie, maar we hebben het nu specifiek over je levenspartner, of iemand vinden met wie je je leven wil delen.

nou heb ik er regelmatig een zooitje van gemaakt in mijn liefdes leven, Maar toch heb ik wel iets ontdekt over liefde

Op mijn 17e stond ik te preken in de kroeg dat liefde niet alles is als je met iemand bent. Dat er meer voor nodig is. Bijna 20 jaar later denk ik daar nog steeds wel zo over, hoewel ik mijzelf niet een expert acht in relaties en keuze qua partners, heb ik zeker iets belangrijks ontdekt.

Mijn visie op liefde is dat dit de drijvende kracht in ons leven is, dat we allemaal liefde in ons hebben en dat ik hoop dat we dit allemaal meer aandacht gaan geven. In relaties kiezen we niet altijd voor liefde, regelmatig kiezen we daarin voor onze eigen patronen.

Mijn relaties met wie dan ook, ze gaan allemaal over mij. De relatie die ik heb met een ander, gaat vooral over de relatie die ik heb met mijzelf. Ik kies partners volgens mijn eigen hechtingsstijl en patroon. Het lijkt allemaal wel zo random en in de sterren geschreven, maar dat is het niet.

Liefde heb je absoluut nodig, maar mijn eigen hechtingspatroon bepaald of ik de relatie kan behouden of niet. Of dat ik überhaupt open sta voor een bepaald type partner! 

Kortom je kiest niet voor de liefde, maar voor voor je eigen patroon en dit is een valkuil die je steeds in de greep houdt. Dat je boos wordt, of je afgewezen voelt, en je eigenlijk jezelf dus niet alle liefde van de wereld gunt. Niet omdat iemand jou dat niet geeft, maar omdat jij jezelf dat niet geeft.

 Hoe kun je dit nou omdraaien, dat je weer kiest voor liefde?

Het is super makkelijk om naar je partner te wijzen, dat hij of zij jou niet geeft wat je nodig hebt. Maar eigenlijk geef jij jezelf niet wat je nodig hebt. Ik betrapte mijzelf er laatst nog op hoeveel ik oordeelde over mijn partners houding en dat ik dat uiteraard stom vond. Later kon ik daar wel om lachen, want ik weet onderhand, ons brein, die doet maar wat!

De meeste gedachten zijn gecreëerd door patronen en reacties op van alles en nog wat.We zijn pakketjes conditioneringen. Dat wil zeggen; zorgvuldig opgebouwde stukjes ervaringen en druk je op 1 knopje, dan komt die ene reactie er uit.

Knopjes, je kent ze wel, sommigen weten ze altijd te vinden. 

 

Ben je soms zo boos op je partner?

Vaak ben je dus niet boos/ geïrriteerd op degene die op jouw knopje drukt

Als mijn partner op een knopje drukt en ik word boos, dan lijkt het alsof ik boos ben op hem, maar 9 van de 10 keer ben ik boos op van alles en nog wat. En op mijzelf en al het onrecht wat ik ooit heb gevoeld. De boosheid is veel ouder dan wat op dat moment reëel is. 

De mensen in je leven die op jouw knopjes drukken, daar zit groei. Want je projecteert iets anders op iemand. Die ene manager doet je denken aan jouw over beschermende moeder, of die autoritaire collega, doet je denken aan je vader die altijd het laatste woord had.  Jouw partner doet iets en je herinnert je een pijnvolle situatie met een ex en denkt ‘zie je wel’. Etc. etc.

Omgaan met andere mensen is lastig en complex, je denkt dat het over de ander gaat en dat hij of zij gedrag moet veranderen, maar eigenijk is de enige die wat kan veranderen jijzelf. Super frustrerend kan dit zijn. Want dan is dus niets persoonlijk en alles tegelijkertijd!

Kiezen voor liefde is Ja zeggen tegen jezelf en open sta voor alles wat je voelt. In je relatie is het waardevol om jezelf ruimte te geven om te mogen groeien en liefde te ervaren voor jezelf, dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van een ander. 

Daarnaast denk jij dat je weet wat je partner denkt, ook al ben je al 20 jaar bij hem of haar, ook dit is niet waar. Wees nieuwsgierig en open naar je eigen verhalen en patronen en wees nieuwsgierig naar die van jouw partner. Dat is echt het halve werk. 

Bij deze een oefening voor liefde voor jezelf: leer eerst van jezelf te houden, of in ieder geval te erkennen dat je het lastig hebt, dan komt de rest vanzelf. 

Add A Comment