3 Boeken die mij hebben geholpen

Vermoed je dat je een introvert ben? of verborgen introvert? Ben je hsp? Oftewel Hoogsensitief? Val je steeds in een Stress patroon en ben je regelmatig overprikkeld??

In dit blog deel ik graag 3 boeken die mij hebben geΓ―nspireerd om een leven te leiden waarin ik trouw ben aan mijzelf en wat ik nodig heb

Dat klinkt misschien wat vaag, trouw zijn aan jezelf, maar door deze 3 boeken ontdekte ik dat ik ok ben zoals ik ben. En dat ik mij hier niet schuldig over hoef te voelen.

 • Dat ik bijvoorbeeld best spontaan overkom, maar liever niet te veel interactie heb op een dag 
 • Dat ik soms moeite heb met ‘small talk’ en wat ik dan moet zeggen
 • Dat ik vaak zenuwachtig ben voordat ik mensen ontmoet
 • Dat ik erg gevoelig ben in zintuigelijke belevingen en snel overprikkeld raak
 • Dat ik continu iets voel. In mijn lijf, of in contact met anderen
 • Dat het soms lastig te onderscheiden is, wat is nou van mij en wat nou van een ander?

Herken jij dit ook?

Toen ik dus hier zo erg tegenaan liep dat het mijn leven beheerste, merkte ik dat het anders moest. Zoekende naar wat ik nou moest met mijn leven kwamen deze boeken 1 voor 1 op mijn pad op het juiste moment. Het heeft mij inzichten gegeven, ook omdat deze dames een ander/ nieuw licht hebben geworpen op vragen als:

Hoe om te gaan met een leven vol prikkels en sociale wenselijkheden? 
Hoe blijf je authentiek en vooral ook, wat maakt jij, jij? 
Hoe richt je dan je leven zo in dat je daar trouw aan bent? 

Dit zijn natuurlijk ook vragen waar alleen jij antwoord op kunt geven wanneer je bijvoorbeeld prikkel gevoelig bent, of stress gevoelig. Dit maakt ook dat je veel krachten hebt. Het is maar hoe je er naar kijkt πŸ˜‰ 

Laat jouw gevoeligheid je innerlijk kompas zijn, ook als het je soms overweldigt. Wanneer je er naar luistert zal je merken dat je leven een stuk gemakkelijker wordt.

Dat gun ik je en daarom deze drie boeken ter inspiratie. 

Over Schaarste & Schaamte
Over hoe we denken in schaarste en schaamte en hoe je dit kunt doorbreken. Dit boek brengt goed naar voren welke schilden we zelf opwerpen om maar niet echt te voelen. Als je deze door hebt kun je er mee gaan samenwerken en je kwetsbaar leren opstellen in plaats van alles wegduwen en maar sterk zijn en doorgaan.
BrenΓ© Brown met De kracht van Kwetsbaarheid 

Hoogsensitiviteit (hsp)
Vermoeden dat je HSP bent? Of gewoonweg nieuwsgierig? Wanneer prikkels harder binnenkomen, betekent dit dat je ook je leven anders mag gaan inrichten. Je hebt bijvoorbeeld meer rust en ontprikkeling nodig dan anderen. Soms schamen we ons hiervoor, of je vindt dat je ook alles moet aankunnen. Laat Elaine Aron je hier verder mee helpen:
Elaine Aron met het boek Hoogsensitieve personen. 

Snel moe na een feestje of goed gesprek met een vriendin of op werk?
Vind je sociale aangelegenheden lastig en ben je graag lekker thuis? Of wil je wel, maar je loopt er op leeg? Het kan zijn dat je introvert bent en dat betekent een zenuwstelsel dat anders werkt volgens Susan Cain. Ze neemt je mee in de verschillen tussen extravert zijn en introvert, mijn ervaring hierbij is wel, je mag ook een mix zijn, of het hangt af van je cyclus en seizoen. Dit boek heeft voor mij wel veel duidelijk gemaakt ook als het gaat om zijn en samenwerken met andere mensen. 
 Lees Susan Cain met haar boek Stil

Over mij, ik begeleid vrouwen naar een leven waarin ze weer voelen wat ze echt nodig hebben, want net zoals jij heb ik deze zoektocht afgelegd en geloof ik in een leven lang leren. Nieuwsgierig? Schrijf je in voor mijn Inspiratiemail en je ontvangt een gratis mini incheck meditatie bij inschrijving!

Comments

 1. Gerry, man

  Alleen vrouwen? Waarom? Dank voor je podcasts; ik heb er ook wat aan als man!

  1. Dankjewel voor deze reactie! Ja ik snap wat je schrijft, alleen moet je je focussen als coach en daarom focus ik mij voornamelijk op vrouwen. Maar ik heb inderdaad ook mannen die in mijn praktijk komen hoor, of wat hebben aan wat ik deel in blogs etc.. Dus leuk om te lezen πŸ™‚

Add A Comment