Hoe deze compassiemantra je helpt bij moeilijke situaties

Wanneer het leven je citroenen geeft, maak er dan limonade van. Dit is zo’n bekende uitspraak om moeilijke situaties om te buigen tot kansen.Β 

Maar dit is niet altijd te doen wanneer je echt tegen jezelf aanloopt. Veel mensen zijn super streng voor zichzelf en dit is ook niet altijd bewust. Overtuigingen zoals:

Ik moet dit nu aankunnen

Ik mag niet huilen

Ik moet sterk zijn

Deze zitten vaak diep geworteld en dan is vriendelijk zijn voor jezelf in lastige situaties niet altijd je eerste reactie. Want van jezelf houden, jezelf op de eerste plek mogen zetten, ook daar hebben we vaak pittige overtuigingen over. Denk maar aan dat aandacht geven aan jezelf egoΓ―stisch is, je het niet waard bent, niet goed genoeg, of het gaat toch niet werken allemaal.

Maar als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie doet het dan wel?

Zo wordt limonade maken van lastige situaties iets met je tanden op elkaar geklemd en een starre blik. Ook niet effectief!

Herkenbaar hoor, voor mij in ieder geval wel. Ik was structureel te streng voor mijzelf en vond liefde bieden aan mijzelf maar raar. Hard werken en doorgaan was mijn interne motto en ik vond ook dat ik alles maar moest aankunnen. Zo kwam ik de raarste situaties terecht die best traumatisch waren, maar ik dacht alleen maar dat ik dat allemaal moest kunnen dragen.Β 

De eerste keer dat ik mijzelf toestond om meer compassie toe te laten was toen ik eigenlijk rock bottom was. Mijn overtuigingen werkten niet meer en het moest anders. Door zelfcompassie heb ik een andere vorm gevonden in het omgaan met lastige situaties, en wat bleek, het werkt als een tierelier!

Zelfcompassie is een beoefening, net zoals meditatie, het is iets wat je kunt cultiveren door training, door het te herhalen. Eerst zal het soms wat raar voelen, maar hoe vaker je het doet, hoe meer effect. Het heeft mij in ieder geval veel opgeleverd:

  • Meer veerkracht en balans in mijn leven
  • Rust en ontspanning
  • Vriendschap met mijzelf
  • Milder voor mijn omgeving, ik leef niet meer al mijn oordelen

Ervaar het zelf met deze Zelfcompassie Mantra bij lastige situaties

Ervaar hoe deze zinnen je kunnen helpen om je gerust te stellen bij moeilijke situaties. Toen ik dit mantra las in het boek van Kristin Neff was ik om. 

Ja ik ben niet alleen! Ik mag het ook voordat ik weer verder ga, ervaren. En mijzelf zelfs iets vriendelijks wensen. Met onderstaande audio help ik je graag op weg. 

Mijn meditatiealbum: Liefde voor Jezelf kan je ook op weg helpen

8 meditaties voor meer liefde voor jezelf. En dat voor maar 9,99 euro!

Add A Comment