Reis jij ook zo door de tijd?


Zit je op je werk, denk je aan je vakantie. Ben je op vakantie, denk je aan je werk….

“Zucht”

Je ziet jezelf helemaal zitten daar op het strand, of de camping, of waar je ook maar naar verlangt. Je hoeft niets en je moet niets. Heerlijk lijkt je dat!

Maar dan ben je eindelijk op dat strand en dan begin je ineens na te denken over werk en over dingen die nog moeten na je vakantie….

Huh? Maar dat was niet de bedoeling!

Je zou nou eindelijk echt ontspannen deze vakantie en nu ben je weer met je werk bezig.

Heel menselijk dus. Dat we continu niet daar zijn waar we echt zijn, maar voornamelijk door de tijd reizen.

Want dat kunnen we dus wel, door de tijd reizen. Alleen doen we dan vooral in gedachten. Herinneringen aan dingen die je anders had willen doen en dromen over dingen die nog moeten gebeuren.

Het is onderhand bewezen dat je lichaam stress ervaart op het moment dat jij denkt aan iets wat nog niet echt gebeurd in het hier en nu. Dus je denk aan iets in de toekomst en je lichaam reageert in het ‘nu’.

Dit ontdekken kan een waardevol inzicht zijn. Want dat betekent dus ook dat je je heel vaak druk maakt en dus stress hebt over dingen die nog niet eens zijn gebeurd! Moet je nagaan hoeveel stress je jezelf kunt besparen door dat dus niet te doen. Maar als dat zo makkelijk was, dan had je dat vast al wel gedaan. En helemaal aan niets denken is ook geen optie, want helaas je bent een mens en dus produceert je brein de hele dag door gedachten.

Een tip voor de vakantie:

Allereerst: Je kunt beginnen met het opmerken wanneer je reist in gedachten door de tijd. Sommige dingen moet je plannen en dus heb je daar een bepaald besef van tijd voor nodig, maar vaak zitten we vast in wat ze noemen ‘psychologische’ tijd. Dat je in plaats van plannen je ook al zorgen gaat maken over dat ene gesprek, of de deadline die je moet halen.

Wanneer je deze leert opmerken, kun je op dat moment dat zien en je aandacht weer terug brengen naar waar je op dat moment bent. Zie je de zee? Voel je de zon? Ruik je de zeelucht? Ervaar je dat briesje? Proef je de wijn?

Gebruik je zintuigen en je bent direct in het ‘nu’ en gelukkig is de zomer daar helemaal geschikt voor 🙂

Mediteren terwijl je iets drinkt? 

Ervaar het met deze oefening.

P.s. leuk as je mij ook op Youtube volgt

Add A Comment