Leven in het ritme van de Maan

Leven in een natuurlijk ritme geeft je meer energie. Ontdek de cyclus van de Maan.

Ik ben al jaren bewust bezig met leven in een natuurlijk ritme. Zo kun je leven in het ritme van de seizoenen, leven in het ritme van je menstruatie cyclus als vrouw en zo ook de maancyclus.

Ik merk dat sinds ik dit doe, ik beter meebeweeg met mijn eigen energie niveau en rust neem wanneer ik dat nodig heb en actie onderneem wanneer dat werkt volgens mijn cyclus.  Zo is de winter een tijd voor bezinning voor mij, van het smeden van plannen. Ik neem ook altijd een zomer stop, wanneer de wereld volop bloeit, heb ik behoefte aan meer bloeitijd voor mijzelf.

Wat leven in een cyclus mij oplevert is:

  • Meer besef van de wereld en veranderingen om mij heen
  • Een gevoel dat ik onderdeel ben van wat groters
  • Ik kan beter plannen en mee bewegen
  • Ik eer mijn energie en rust wanneer ik dat nodig heb

De Maancyclus is hierin een hele mooie om in de gaten te houden,

Je ziet het steeds meer voorbij komen in blogs en social media, de Maan heeft aandacht. Misschien merk je zelf dat je rondom volle maan slecht slaapt, of dat je rondom donkere/ nieuwe maan extra moe bent.

De term Lunatic (Lunar = maan) komt niet voor niets voor 🙂 Van oudsher leven we al in het ritme van de maan omdat het extra licht is rond deze tijd. Ook bestonden er dus al termen voor ‘gek’ gedrag die werden gekoppeld aan de maanstand. Of dat nu waar is of niet, leven in het ritme van de maan kan je heel veel mooie inzichten geven!

In de basis heeft de Maancyclus een energie toenemende stroom (Yang) en een energie afnemende stroom (Yin)
Wanneer de maan toeneemt in zichtbaarheid is er sprake van een opwaartse energie stroom, dit is een mooie tijd om plannen uit te werken, projecten te gaan doen etc. Dit noemen we Yang energie.
En van volle maan naar donkere maan is het een tijd om los te laten, de energie neemt af, dit is Yin energie.

Je werkt dus naar een piek toe van daadkracht en volheid – Yang, naar een piek van stilte en bezinning – Yin.

In principe is deze cyclus dus heel simpel bij te houden, je hebt ongeveer twee weken om op te bouwen en twee weken om los te laten. Super gaaf als je dus met meer intentie wil leven en je wil leven vanuit je hart, vanuit je waarden, vanuit wat jij de wereld graag wil bieden.

Dichter bij jezelf, in contact met jezelf.

Want wat je zoekt, dat ben jezelf

Laat de maancyclus je daar bij helpen. Ik vind deze symboliek geweldig en werk er graag mee. Ja je kunt er van alles omheen bouwen aan rituelen en dergelijke, maar in de basis werk ik simpelweg met het volgende:

Volle Maan: Drie vragen om bij stil te staan:

  1. Wat is er afgelopen tijd gegroeid in mijn leven?
  2. Waar ben ik nu vol van? Heeft mijn aandacht?
  3. Wat wil ik de komende tijd loslaten?

De nieuwe maan (donkere maan): Drie vragen om stil bij te staan

  1. Waar ben ik dankbaar voor in mijn leven?
  2. Welke intentie heb ik voor de komende tijd?
  3. Wat kan ik nu doen om dit aandacht te geven?

Ik nodig je uit om eens te gaan leven in het ritme van de maan en deze vragen mee te nemen en het op te schrijven in je journal. Ik trek er ook vaak een een symbolen/ orakel kaartje bij.

Wil je weten wanneer de Maan in welke stand is? Ik houd dit vaak bij in mijn agenda en Google weet ook raad 🙂
Je kunt ook opzoeken in welk sterrenbeeld/ teken de maan staat en welke specifieke thema’s de volle of nieuwe maan heeft.

Wil je aan de slag met leven in het ritme van de maan?

Ik heb een serie live video’s opgenomen over leven in het ritme van de maan en een Yoga Nidra. Deze kun je hieronder beluisteren.

Heel veel Maan Plezier 🙂

Video’s over de Maan


Klik hier voor mijn Youtube Maan meditatie afspeellijst

Maan Yoga Nidra (ontspanningsoefening)

Leven in je eigen ritme begint bij ontspanning toelaten
Met mijn meditatie album ga je dit in overvloed ervaren


Koop mijn meditatie album voor 9,99 ipv 14,99

Delen

Andere artikelen

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag

Mediteren kun je leren

Check in bij jezelf

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag