Zonder stress de zomer in? 5 tips die helpen

Beetje een taboe; stress in de zomer!

Misschien herken je het volgende: Wanneer je aan het werk bent droom je van je vakantie, hoe dichterbij het komt, hoe meer je in gedachten al op vakantie bent.Β 

Want wat kunnen wij het onszelf toch lastig maken met alle verwachtingen over hoe we het willen hebben. En dan is de realiteit vaak ander dan we ons hadden voorgesteld.

Dan ben je eindelijk op vakantie na alle inpak stress en heb je eindelijk deze controle los gelaten, komen er ineens gedachten voorbij over je werk, collega’s, familie zaken, zorgen en dingen die je nog moet doen. Vergeten ditjes en datjes. Kortom je hoofd draait overuren! Ook vind je dat je moet genieten, want daar is vakantie toch voor?

Wanneer we verlangen naar vakantie, of naar rust, of het weekend, dan zijn we daar veel mee bezig en dan wacht je tot het zover is.Β  Ben je eindelijk daar waar je zo naar hebt verlangt en dan gaan je gedachten al weer uit naar dat het weekend (of vakantie) alweer bijna voorbij is!

Kortom we reizen wat af door de tijd…..In gedachten!

Maar ben je daardoor ook echt aanwezig in het huidige moment? Ja zeggen tegen alles wat voorbij komt? De onrust toelaten, de controle gedachten opmerken?

Dus wat kun je doen om meer in het NU te leven?

De kunst hierbij is om veerkracht te ontwikkelen.

Neem nou de bamboeplant, deze is sterk en buigzaam tegelijk en in plaats van knakken onder weersomstandigheden veert het mee!

Een metafoor die je kunt toepassen misschien wel op jezelf; wanneer je vasthoudt aan die ene vakantie om op te laden en tot rust te komen, dan doe je jezelf te kort.

Ook als je continu door de tijd reist met je gedachten naar het verleden over dingen die zijn gebeurd en dingen die nog moeten komen, dan ben je er eigenlijk ook niet echt helemaal bij. Dit alles zorgt voor minder veerkracht en buigzaamheid en daardoor raak je verstrikt in je eigen verwachtingen. De meeste stress krijgen we vaak omdat de realiteit anders is dan we hadden verwacht en daardoor vallen dus ook de dingen niet op die niet in je plaatje horen, maar wel net zo leuk zijn! Als je er voor open staat….

Wanneer je veerkracht ontwikkelt en de realiteit neemt zoals het is kunnen stress en zorgen aanzienlijk afnemen en sta je open voor onverwachte mooie ervaringen!

Dus een stressvrije zomer, hoe dan?

  • 1) Nou je mag vooral minder ‘doen’ πŸ™‚ En toelaten dat er nog onrust is van een jaar hard werken, of dingen die je hebt meegemaakt.
  • 2) Laat je verwachtingen los. Verwachtingen over hoe het zou moeten zijn en hoe het plaatje er in je hoofd uitziet en hoe dat verschilt met de werkelijkheid. Laat los en laat de werkelijkheid zijn zoals het is.
  • 3) Sta jezelf toe om controle los te laten en te zien waar je heen gaat of wat er gaat gebeuren, maak eens bewust geen plannen en ontdek waar je dan terecht komt.
  • 4) Begin elke dag met een intentie.Β Wat wens je jezelf toe vandaag? Hoe ziet dat er uit?
  • 5) Neem elke dag een moment om een paar keer bewust adem te halen en ga dan weer verder met je activiteit. Desnoods zet je een timer om jezelf hieraan te herinneren.

Β 

Video Mini Break

Je geeft jezelf een mini break en als dit een gewoonte wordt, kun je het effectief inzetten bij stress! En het is juist makkelijk op je vakantie, hieronder leg ik dit uit in een video.

Ik wens je heel veel zomer plezier!Β 

Add A Comment