Ontdek hoe affirmaties jou kunnen helpen bij stress

Affirmaties ken jij ze? In dit blog geef ik je er 10 die je kunnen helpen.

 
Toen ik van de winter een wandeltocht maakte door de woestijn, kwamen er regelmatig paniekgedachten voorbij. En bij mij gaan die meestal over mijn lichaam. 
“Houd ik het wel vol? Kan ik dit wel aan? Wat als ik honger krijg? Of pijn? Wat als mijn schoenen stuk gaan? Lopen ze eigenlijk wel lekker? had ik niet andere schoenen mee moeten nemen?” Kortom, ik hield mijzelf lekker bezig met zorgen maken. 

Maar gelukkig doe ik dingen met Mindfulness enzo en zag ik al snel dit patroon in. Wat mij dan meestal helpt, is de aandacht even brengen naar mijn ademhaling, of het ritme van het lopen, of hoe mijn voeten de grond raken. Om zo uit de mallemolen van het overmatig zorgen maken te komen.

En deze keer deed ik een experiment die voor mij nog meer rust gaf! Misschien ben je bekend met intenties. Jezelf actief een wens bieden. Affirmaties gaan nog wat dieper. Het zijn zinnen die je tegen jezelf kunt zeggen en die je misschien niet direct gelooft, maar die zeker wel effectief zijn.

Zo lopende in de woestijn zei ik steeds tegen mijzelf: “Ik ben heel en gezond” en het was maf hoe dit werkte. Ik merkte dat er een soort rust over mij heen kwam, een radicale acceptatie en vertrouwen dat het enige wat ik hoefde te doen, rustig doorlopen. Ook dit gaat weer voorbij.  

In de video neem ik je mee in wat affirmaties doen en ook niet doen en geef ik tips hoe ze het beste werken.

Je ontdekt:

 • Verschil tussen affirmaties en intenties
 • Je (negatieve) gedachten vergeven, je hoeft ze niet te verdrijven
 • Wanneer zet je affirmaties in?

bekijk de video

De affirmaties op een rijtje

 • Ik ben heel & gezond
 • Ik ben veilig
 • Ik ben goed zoals ik ben
 • Ik ben vrij
 • Ik ervaar dankbaarheid
 • Ik ben Liefde
 • Ik heb vertrouwen in het leven
 • Ik heb vertrouwen in mijzelf
 • Ik sta open voor veranderingen
 • Ik geniet van mijzelf en mijn lichaam

Alles is ok en goed zoals het nu is

Wat merk jij op als je dit zo leest of hoort in de video? Soms kun je wat weerstand opmerken of je vind het onzin, of merk je dat je er blij van wordt. Alles mag er zijn. Ik denk dat het heel interessant is om op onderzoek uit te gaat wat dit voor je doet en hoe je er mee omgaat. Voor mij geeft het soms echt opluchting om er vanuit te mogen gaan dat ik vertrouwen mag hebben in mijzelf en in het leven. En dat dit iets is wat ik mag zeggen tegen mijzelf. 

Add A Comment