Ontdek hoe affirmaties jou kunnen helpen bij stress

Affirmaties ken jij ze? In dit blog geef ik je er 10 die je kunnen helpen.

 

Toen ik in de winter van 2019 een wandeltocht maakte door de woestijn, kwamen er regelmatig paniekgedachten voorbij. Bij mij gaan deze meestal over mijn lichaam en of ik het wel kan..

Gedachten als: “Houd ik het wel vol? Kan ik dit wel aan? Wat als ik honger krijg? Of pijn? Wat als mijn schoenen stuk gaan? Lopen ze eigenlijk wel lekker? Had ik niet andere schoenen mee moeten nemen?”

Gelukkig doe ik dingen met Mindfulness enzo en wat mij dan meestal helpt, is de aandacht even brengen naar mijn ademhaling, of het ritme van het lopen, of hoe mijn voeten de grond raken. Om zo uit de mallemolen van het ‘overmatig zorgen maken’ te komen.

Deze keer deed ik een experiment die mij nog meer rust gaf! 

Misschien ben je bekend met intenties. Jezelf actief een wens bieden, ik werk hier veel mee in mijn meditaties. Affirmaties gaan nog wat dieper, dit zijn zinnen die je tegen jezelf kunt zeggen alsof je het al bent. Alsof het er al is. Je gelooft het misschien niet direct, maar door ze te herhalen en te wennen aan het idee dat het waar kan zijn, zijn zeker effectief.

Dus zo lopend door die enorme woestijn, in een zandstorm (ja echt waar, we zagen geen hand voor ogen en mijn gebit knarste nog dagen na) zei ik steeds tegen mijzelf: “Ik ben heel en gezond” 

Het was best maf hoe dit werkte voor mij, ik merkte namelijk dat er een soort rust over mij heen kwam, een radicale acceptatie en vertrouwen dat het enige wat ik kon doen, was rustig doorlopen. En het vertrouwen in dat dit ook weer voorbij gaat. Ik merkte dat het lopen milder werd en ik er plezier in begon te krijgen, minder angstig was over blaren die ik voelde opkomen en of ik het wel aankon met al dat zand. Kortom ik had meer vertrouwen in mijn lijf door deze simpele zin. 

In de podcast of video neem ik je mee in wat affirmaties doen en ook niet doen en geef ik tips hoe ze het beste werken.

Je ontdekt:

 • Verschil tussen affirmaties en intenties
 • Je (negatieve) gedachten vergeven, je hoeft ze niet te verdrijven
 • Wanneer zet je affirmaties in?
 • Ervaar het met een begeleidde meditatie

bekijk de video

De affirmaties op een rijtje

 • Ik ben heel & gezond
 • Ik ben veilig
 • Ik ben goed zoals ik ben
 • Ik ben vrij
 • Ik ervaar dankbaarheid
 • Ik ben Liefde
 • Ik heb vertrouwen in het leven
 • Ik heb vertrouwen in mijzelf
 • Ik sta open voor veranderingen
 • Ik geniet van mijzelf en mijn lichaam

Alles is ok en goed zoals het nu is

Wat merk jij op als je dit zo leest of hoort in de video? Soms kun je wat weerstand opmerken of je vind het onzin, of merk je dat je er blij van wordt. Alles mag er zijn. Ik denk dat het heel interessant is om op onderzoek uit te gaat wat dit voor je doet en hoe je er mee omgaat. Voor mij geeft het soms echt opluchting om er vanuit te mogen gaan dat ik vertrouwen mag hebben in mijzelf en in het leven. En dat dit iets is wat ik mag zeggen tegen mijzelf.Β 

Add A Comment