Herstellen van Burn Out? Ervaar dan de kracht van Yoga Nidra

Heb je een burn out? Of vermoed je dat je er tegen aan zit? Laat deze oefening je dan helpen om je lichaam weer te laten rusten en kalmeren

In 2014 belandde ik in een burn out, na een zwaar jaar waarin ik herstellende was van een whiplash, mijn relatie op de klippen liep en ik maar bleef volhouden dat ik alles onder controle had, kon ik niet meer. Ik werkte toen als trainer/ coach in een organisatie en kon ook mijn werk niet meer doen. Iedereen ervaart een burn out weer anders, ik moest vooral weer leren goed voor mijzelf te zorgen en mijn identiteit niet te halen uit het ‘geven’ en zorgen voor alles en iedereen met overmatige controle neigingen tot gevolg, maar juist ook het leren ontvangen en nemen. Meebewegen in mijn eigen ritme en open durven staan voor mijn verlangens en dromen.

Burn out is voor iedereen anders, toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee mag houden als je er middenin zit, of als je iemand kent die burn out zit, of als je dus een jaartje op weg bent met herstellen.

Herstel heeft tijd nodig. Je bent er niet na drie maanden even niet meer werken. Je hebt jezelf structureel getraind om over je grenzen te gaan en dat is een fixe uitputtingsslag. Dus neem ook de tijd om te herstellen. In mijn coachingstraject neem ik deze tijd met vrouwen en gaan we vooral ook op onderzoek, hoe kun je weer ontvangen zonder schuldgevoel en goed voor jezelf zorgen. Hoe kun je weer leren rusten en de balans vinden in je energie huishouding die vaak ook op de hobbel is. (Nieuwsgierig? Klik hier)

Je lichaam heeft extra aandacht nodig, je hebt al zolang uit je hoofd geleefd, je lichaam geeft aan dat het klaar is. Leer weer rusten, en goed zorgen voor je lijf, je hebt er maar 1 van! Yoga nidra kan echt goed helpen, kom ik later op terug 🙂 Daarnaast helpt het ook om eens te kijken naar je dieet en supplementen. Een burn out is echt een behoorlijke aanslag op je lijf. Yogavormen zoals Yin Yoga, of Restorative Yoga helpen je weer terug je lijf in, ook een echte aanrader!

Je bent verantwoordelijk voor jezelf, laat al dat andere los. Dit is een typisch ‘wordt wakker’! moment. Dit is de tijd om te gaan ontdekken of je eigenlijk wel het leven leeft dat je wil leven? De mensen om je heen hebt verzameld die jou voeden en vreugde brengen? Is je werk wel de plek waar je wil zijn? Ik was bijvoorbeeld erg boos. Mijn boosheid sloeg eerst uit naar alles en iedereen om mij heen en uiteindelijk kon ik weer zelf verantwoordelijkheid nemen voor mijn leven en kon ik loslaten.

Leren rusten met yoga nidra

Yoga Nidra is een ontspanningsoefening waarin je mee genomen wordt op reis, op reis door je lichaam, je intenties, emoties. Bij een burn out is het belangrijk dat je de switch weer maakt tussen spanning en ontspanning en dat deze switch weer werkt. Want vaak sta je of helemaal uit, of helemaal aan. Deze ontspanningsoefening, mits je dit regelmatig doet natuurlijk, helpt je om weer een gezonde balans te krijgen tussen iets doen en weer ontspannen.

Je kunt jezelf zien als een ui met lagen, zo zijn we ook als mens. Je hebt je fysieke lichaam, een schil met emoties, een schil met gedachten, een schil met dromen en de kern is je ware ik. 

Met yoga Nidra maak je een reis door al deze lagen heen en en ruim je op. Jarenlange opgebouwde moeheid, emoties die weggestopt waren, of al je dromen die je hebt weggeduwd. Yoga Nidra brengt je weer terug naar jezelf.

Nog belangrijker ook, je leert je lichaam weer rusten. Ik doe elke dag een yoga nidra van 35 minuten en het is bijzonder hoe uitgerust ik me er bij voel. Ik merk dat ik van een idee van moeheid en ‘ik moet nog zoveel’ getransformeerd ben naar een uitgeruste vrouw die durft los te laten.

Yoga nidra helpt ook bij het:

  • Verbeteren van je imuunsysteem
  • Minder stress ervaren
  • Slaapproblemen zoals slecht inslapen of doorslapen
  • Concentratieproblemen
  • Problemen met je menstruatiecyclus of overgangsklachten

Waarom? Omdat rusten een andere vorm is van herstellen dan slapen. Je hebt slaap nodig, maar ook momenten dat je even niets doet en je brein en lijf rust krijgt, je door je lagen heen in alle rust weer leert vertrouwen op je eigen lichaam, op jezelf.

Maar goed je kunt er veel over lezen 😉 Het is vooral een kwestie van doen.

Doe minder, Leef meer met Yoga Nidra

Ervaar het zelf
In onderstaande podcast geef ik uitleg over Yoga Nidra en deel ik een mini yoga nidra. Op mijn meditatiepagina vind je ook veel live opgenomen yoga nidra’s.

Uitleg en mini yoga nidra via mijn Doe minder, Leef meer Podcast

Je kunt ook een yoga nidra downloaden en ervaren en beluisteren waar je maar wilt


Klik hier voor een downloadbare yoga nidra

Delen

Andere artikelen

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag

Mediteren kun je leren

Check in bij jezelf

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag