Nooit tijd genoeg? Dan gaat dit je zeker helpen

Ik zie op Social Media regelmatig posts voorbij komen van mensen die schrijven: “Waar blijft de tijd”?

Voor je het weet zijn je kinderen oud… Of als je geen kinderen hebt, ben jij oud 😉 En lijkt de tijd voorbij gevlogen.

Nou de tijd blijft daar waar die is. De tijd gaat op hetzelfde tempo door. Maar wij niet. 

We gaan vaak heel hard; volop bezig met plannen, controle uitoefenen en maar bezig zijn. Dan vergeet je de tijd en heb je vaak ook geen aandacht voor wat er voor je afspeelt. Namelijk: Een leven. 

De natuur veranderd, je huis en al haar geurtjes en kleurtjes, contact met andere mensen. Vaak leven we op de automatische piloot en maken we dit alles niet bewust mee en dus ook de tijd niet.

Wist je dat er in het Grieks twee woorden voor tijd bestaan? De inspiratie haalde ik uit het boek Mythos van Stephen Fry.

Chronos is de lineaire tijd. Van plannen en afspraken 

Kairos is de andere tijd, de tijdloze tijd. Op het moment dat je niets doet 

We vullen de tijd al snel op met de telefoon, wasjes doen, opruimen, netflixen etc. En dus ervaren we weinig Kairos tijd.

gewoonweg even zijn is lastig. Dan komt er onrust naar boven. 

Ekhart Tolle beschrijft dat heel mooi als Psychologische tijd. De tijd dat we aan het plannen zijn en continu ons nu al zorgen maken over afspraken en drukte van de volgende week. Zijn boek De kracht van het Nu kan ik ook zeker aanraden!

We worden allemaal ouder en uiteindelijk raken we uit de tijd. Maar jij hebt de keuze wil je je haasten naar dat ene moment toe dat je je laatste adem uitblaast? Want dan komt vadertje tijd, Chronos je halen. Maar Kairos laat je genieten en opmerken van de kleinste dingen, door Kairos ervaar je creativiteit.

Balans is belangrijk natuurlijk, we leven wel in een wereld waar gepland moet worden

Dingen plannen en gedaan krijgen, gerichte actie is nou eenmaal belangrijk bij tijd en het leven. Daarnaast hebben we het nodig om te mijmeren en ons brein even te laten gaan. Hiermee kom je in een ‘dagdroom’ staat van zijn en deze is weer super herstellend voor lichaam en geest. Dat bevordert dus ook de creativiteit en kun je de uitdagingen van het leven weer even anders bezien. 

Ik denk dat tijd tekort, vooral een beleving is. Hoe jij tegen de tijd aankijkt. Meer weten? Beluister mijn Podcast en ervaar een korte meditatie met visualisatie waarin je al je plannen en dus Chronos tijd overboord gooit.

Kun je wel wat ‘Kairos’ gebruiken? Download mijn gratis meditatie, speciaal voor jou


Delen

Andere artikelen

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag

Mediteren kun je leren

Check in bij jezelf

Ontvang een gratis Mini Meditatie voor elke dag